Welke planten houden niet van as? Dit is wat je eenmaal en voor altijd moet weten

Welke planten houden niet van as? Dit is wat je eenmaal en voor altijd moet weten

Als je van tuinieren houdt en je planten wilt geven wat extra liefde en zorg, is het belangrijk om te weten welke planten niet van as houden. As, die overblijft na het verbranden van hout, kan eigenlijk een geweldige toevoeging aan je tuin zijn, omdat het mineralen en voedingsstoffen bevat die planten kunnen helpen groeien. Echter, niet alle planten reageren goed op as, en het is essentieel om te weten welke dit zijn om ze gezond en bloeiend te houden. Laten we dus eens kijken welke planten je beter niet met as kunt bemesten en waarom.

Planten die gevoelig zijn voor een hoge pH-waarde

Een van de belangrijkste redenen waarom sommige planten niet van as houden, is omdat het de pH van de bodem kan verhogen. As is meestal alkalisch, wat betekent dat het de pH-waarde van de bodem verhoogt. Planten die het beste gedijen in zure bodemomstandigheden (lage pH), zullen worstelen als de pH wordt verhoogd. Hier zijn enkele veelvoorkomende planten die gevoelig zijn voor een hoge pH en daarom niet van as houden:

 1. Azalea's en Rododendrons: Deze populaire tuinplanten gedijen het beste in zure bodemomstandigheden. Als je de bodem rond deze planten bemest met as, kunnen ze hun bladeren verliezen en worstelen om te bloeien.

 2. Hortensia's: Hortensia's zijn bekend om hun prachtige bloeikleuren, die sterk beïnvloed worden door de pH van de bodem. Een hogere pH kan ervoor zorgen dat de bloemen een andere kleur krijgen dan verwacht. Bemest daarom geen hortensia's met as als je hun delicate kleurenspel wilt behouden.

 3. Heideplanten: Heideplanten, waaronder erica's en calluna's, gedijen het beste in zeer zure bodemomstandigheden. Een toename van de pH door asbemesting kan hun groei ernstig belemmeren.

 4. Bloeiwijzen: Planten die groeien vanwege hun kleurrijke bloeiwijzen, zoals primula's, blauwe bessen en rododendron, houden niet van alkalische bodemomstandigheden. Een hoge pH kan ervoor zorgen dat ze minder bloeien of dat de kleur van de bloemen verandert.

 5. Naaldbomen: Soorten als den en spar gedijen het beste in zure bodem. Bemesting met as kan hun naaldverlies veroorzaken en hun algemene gezondheid in gevaar brengen.

Planten gevoelig voor zout

As kan ook een hoog gehalte aan zout bevatten, wat een probleem kan zijn voor planten die gevoelig zijn voor zout. Als je as op deze planten gebruikt, kan het zout de wateropname van de plant belemmeren, wat leidt tot verdroging. Hier zijn een aantal planten die gevoelig zijn voor zout en daarom niet van as houden:

 1. Tomaten: Tomatenplanten zijn gevoelig voor zoutstress, dus het gebruik van as kan hun groei en vruchtproductie belemmeren.

 2. Aardbeien: Hoewel aardbeien wat extra kalium kunnen waarderen, kan het zoutgehalte in as hen meer schade toebrengen dan goed doen.

 3. Pepers: Net als tomatenplanten houden peperplanten niet van zout. Asbemesting kan hun bladgroen doen verkleuren en hun vruchtproductie verminderen.

 4. Siergrassen: Sommige siergrassen, zoals pampasgras en lampenpoetsersgras, zijn gevoelig voor zout en kunnen afsterven als ze met as bemest worden.

Andere planten die as vermijden

Naast planten die gevoelig zijn voor pH- en zoutveranderingen, zijn er enkele andere soorten die gewoon niet goed reageren op asbemesting:

 1. Seizoensgebonden bloembollen: Bollen als tulpen, narcissen en hyacinten hebben specifieke voedingsbehoeften en bemesting met as kan hun groei verstoren.

 2. Vleesetende planten: Planten als venusvliegenvangers en sundews hebben een unieke voedingsbehoefte en bemesting met as kan hun vermogen om insecten te vangen verstoren.

 3. Orchideeën: Orchideeën zijn kieskeurige planten en bemesting met as kan hun delicate wortelsysteem verstoren, wat leidt tot verwelking.

 4. Mos: Hoewel mos technisch gezien geen plant is, is het vermeldenswaard dat mos niet van as houdt. Als je mos in je tuin wilt verwijderen, kan het verspreiden van as een effectieve methode zijn.

Tips voor het gebruik van as in je tuin

Als je van plan bent om as te gebruiken voor andere planten in je tuin, hier zijn een paar tips om het veilig en effectief te gebruiken:

 1. Test eerst de pH: Test de pH van de as door het te mengen met regenwater en een pH-testkit te gebruiken. Als de pH boven 7 uitvalt, gebruik het dan niet op planten die zure bodemomstandigheden vereisen.

 2. Meng het goed: Meng as altijd goed met de bodem in plaats van het rechtstreeks op de plant aan te brengen om verbranding van de bladeren te voorkomen.

 3. Gebruik het spaarzaam: Een kleine hoeveelheid as kan al een groot verschil maken. Gebruik het spaarzaam en bemest je planten niet te vaak. Een keer per seizoen is meestal voldoende.

 4. Kies de juiste planten: Kies planten die van nature groeien in alkalische bodems, zoals groenten als kool, spinazie en broccoli. Deze zullen profiteren van de extra voedingsstoffen in de as.

In herinnering houden welke planten niet van as houden, kan een uitdaging zijn, maar met deze gids heb je een handig referentiekader. Onthoud dat elke tuin uniek is en dat het testen van de bodem en het observeren van hoe je planten reageren op asbemesting de sleutel is om een gezonde en bloeiende tuin te creëren.

Gerelateerde Berichten