Eenvoudige tips die u kunnen helpen bij het oogsten van een grote oogst tomaten

Eenvoudige tips die u kunnen helpen bij het oogsten van een grote oogst tomaten

Irrigatie is een essentiële praktijk voor landbouwers om hun gewassen gezond en productief te houden. Het zorgt ervoor dat water op efficiënte wijze wordt gebruikt, waardoor bodemverarming wordt voorkomen en gewasgroei wordt bevorderd. Echter, wanneer niet goed beheerd, kan overmatige irrigatie ernstige gevolgen hebben, waaronder de dood van planten. In dit artikel zullen we bespreken waarom overmatige irrigatie schadelijk is voor planten, hoe het te herkennen en strategieën om er tegenaan te gaan.

Overmatige irrigatie: een bedreiging voor planten

Overmatige irrigatie treedt op wanneer planten worden blootgesteld aan meer water dan ze nodig hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder onjuiste irrigatietechnieken, slechte weersomstandigheden of een gebrek aan grondwater. De gevolgen van overmatige irrigatie kunnen ernstig zijn en leiden tot de dood van planten door verschillende mechanismen:

 • Overstroming: Wanneer water de bodem volledig doordrenkt, kan het de luchtbellen in de bodem verstikken. Dit belemmert de uitwisseling van zuurstof tussen wortels en hun omgeving, wat uiteindelijk leidt tot wortelverrotting en plantdood.
 • Nodig voor zout: Overmatige irrigatie met zeewater of water met een hoge zoutconcentratie kan leiden tot zoutaccumulatie in de bodem. Deze accumulatie maakt het moeilijk voor planten om water op te nemen, wat resulteert in uitdroging en uiteindelijk dood van planten.
 • Bodemverarming: Overmatige irrigatie verstoort de natuurlijke balans van bodembioten en -microben die essentieel zijn voor gezonde bodemcondities. Dit kan leiden tot een afname van voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen, wat resulteert in ondervoeding en plantdood.
 • Ziekte: Sommige schimmels en bacteriën gedijen bij vochtige omstandigheden en kunnen de wortels van planten infecteren. Overmatige irrigatie creëert de ideale omgeving voor deze ziekteverwekkers, waardoor de planten verzwakt raken en vatbaarder worden voor andere ziekten en plagen.

Behandeling van overmatige irrigatie:

 • Stop onmiddellijk met irrigeren als u vermoedt dat er een probleem is met overstroming of zoutaccumulatie. Dit kan betekenen dat u de irrigatietechniek moet aanpassen, het type water wijzigt of tijdelijke maatregelen neemt om de bodem te laten drogen.
 • Verwijder alle beschadigde delen van planten die als gevolg van overmatige irrigatie zijn aangetast en verwijder alle afval of verrotte materialen uit de buurt van de wortelschaal.
 • Verbeter de drainage rond de plant door gaten in de grond aan te brengen of door een laag grind toe te voegen om overtollig water weg te voeren.
 • Breng compost of andere organische amendementen aan om de bodemstructuur en -vruchtbaarheid te verbeteren, wat kan helpen bij het herstel van ondervoede planten als gevolg van slechte irrigatie.
 • Behandel de plant met een fungicide om schimmelinfecties aan te pakken, vooral als er tekenen zijn dat de wortels zijn aangetast.
 • Houd de plant goed in de gaten op tekenen van stress en pas uw irrigatiestrategie dienovereenkomstig aan om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.

Voorkomen:

 • Bepaal het ideale waterbehoefte voor elke plant door onderzoek of raadpleeg een lokale tuincentrum of tuinbouwdeskundige. Elke soort heeft verschillende vereisten voor vochtigheid en hoeveelheid water die nodig is om gezonde groei te ondersteunen.
 • Installeer druppelirrigatiesystemen of gebruik zelfbewaterende potten met ingebouwde sensoren als u automatisch een consistente hoeveelheid water aan planten wilt geven zonder overmatige irrigatie.
 • Gebruik bodemvochtigheidssensoren om de vochtigheidsniveaus in de grond te controleren en stel uw irrigatiesysteem zo nodig bij zodat het niet te vaak of te weinig wordt gewaterd.
 • Controleer regelmatig op tekenen van overmatige of onvoldoende watertoevoer, zoals verkleurde bladeren, verwelkende bloemen of kruimige bodem. Als u deze problemen opmerkt, pas dan uw irrigatiestrategie dienovereenkomstig aan.
 • Vermijd het gebruik van te grote potten voor planten die in binnenpotten worden gehouden, omdat dit kan leiden tot overmatige waterophoping en wortelrot. Zorg ervoor dat de bodem goed kan afwateren en controleer regelmatig op vochtigheid.
 • Houd uw tuin of huisplantenruimte vrij van hagelopen water om te voorkomen dat wortels worden verzwakt door constante natte omstandigheden.
 • Verwijder onkruid uit het gebied rond planten, omdat onkruid concurrentie kan hebben voor voedingsstoffen en water in de bodem. Onkruidbeheersing helpt ook bij het voorkomen van overmatige vochtigheid in de grond.

Aanvullend:

 • Als u een groot aantal planten hebt of als uw tuin zich op een gebied bevindt met regelmatige regenval, kunt u overwegen om een druppelirrigatiesysteem te installeren dat water rechtstreeks naar de wortels van planten levert en overmatig water in de bodem vermindert.
 • Voor zeer gevoelige planten die gevoelig zijn voor overmatige vochtigheid of perioden van droogte, kunt u overwegen een hydroponisch systeem te gebruiken waarbij de voedingsstoffen direct aan de plant worden geleverd via het water. Dit type tuinbouw vermindert de kans op wortelrot en zorgt ervoor dat uw planten de juiste hoeveelheid water ontvangen.
 • Als u in een gebied woont met regelmatige regenval, kunt u overwegen om een deel van uw tuin of huisplantenruimte te bedekken met een laag organisch materiaal zoals stro of compost. Dit helpt bij het absorberen van overtollig water en kan de bodemstructuur verbeteren, waardoor planten beter bestand zijn tegen droogte en overmatige vochtigheid.
 • Voor planten die in natte omstandigheden kwetsbaar zijn voor wortelrot, kunt u overwegen om ze te verpotten naar grotere potten wanneer het weer warmer wordt of als u tekenen van wortelrot opmerkt. Dit helpt de plant meer ruimte te geven en de kans op wortelrot te verminderen.
 • Als u in een gebied woont met perioden van droogte, kunt u overwegen om uw planten regelmatig water te geven door een sprayfles of een druppelirrigatiesysteem te gebruiken dat ervoor zorgt dat het water rechtstreeks naar de bladeren gaat en niet verloren gaat door verdamping. Dit kan helpen voorkomen dat uw planten uitdrogen en kwetsbaar worden voor schade aan de wortels.

Gerelateerde Berichten