Wat kan je het beste naast paprika's planten voor een goede oogst - tips

Wat kan je het beste naast paprika's planten voor een goede oogst - tips

Als je paprika's in je tuin of moestuin hebt staan, is het belangrijk om te weten wat je het beste naast deze groente kunt planten voor een optimale opbrengst. Door de juiste combinaties te kiezen, kun je de groei en productie van je paprika's aanzienlijk verbeteren. In dit artikel geven we je enkele waardevolle tips.

Waarom is het belangrijk om de juiste planten naast paprika's te zetten?

Paprika's zijn een veeleisende groente die specifieke omstandigheden nodig hebben om goed te kunnen groeien en dragen. Door de juiste planten naast je paprika's te zetten, kun je:

 • De bodemvruchtbaarheid verbeteren
 • Plagen en ziektes voorkomen
 • De bestuiving optimaliseren
 • De groei en opbrengst stimuleren

Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een gezondere, productievere oogst kunt binnenhalen.

Welke planten zijn geschikt om naast paprika's te zetten?

Hier zijn enkele aanbevolen planten die je goed kunt combineren met paprika's:

 1. Basilicum: Basilicum is een uitstekende metgezel voor paprika's. Het trekt nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving en het houdt schadelijke plagen zoals bladluizen op afstand.

 2. Tomaten: Tomaten en paprika's zijn nauw verwante gewassen en kunnen goed samen groeien. Ze profiteren van elkaars aanwezigheid en kunnen elkaars groei stimuleren.

 3. Munt: Munt heeft een afstotende werking op veel insectenplagen, waardoor het de paprika's beschermt. Bovendien verbetert munt de smaak van paprika's.

 4. Goudsbloem: Goudsbloemen trekken nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving van paprika's. Daarnaast kunnen ze schadelijke plagen zoals bladluizen en spintmijten weren.

 5. Lavendel: Net als munt heeft lavendel een afstotende werking op veel insectenplagen. Bovendien geeft het een aangename geur af die de smaak van paprika's kan verbeteren.

 6. Boerenkool: Boerenkool is een stikstofbindende plant die de bodemvruchtbaarheid verbetert, wat ten goede komt aan de paprika's.

 7. Gras: Het planten van gras tussen de paprika's kan helpen om onkruid te onderdrukken en de bodemvochtigheid te behouden.

Zorg er wel voor dat je de planten op voldoende afstand van elkaar zet, zodat ze niet met elkaar gaan concurreren om voedingsstoffen en water.

Conclusie

Door de juiste planten naast je paprika's te zetten, kun je de groei en opbrengst aanzienlijk verbeteren. Denk aan combinaties met basilicum, tomaten, munt, goudsbloemen, lavendel, boerenkool en gras. Met deze tips kun je een gezonde, productieve oogst van je paprika's verwachten.

Gerelateerde Berichten