Hoe lavendel te kweken: nuttige tips

Hoe lavendel te kweken: nuttige tips

Lavendel is een prachtige en geurige plant die niet alleen mooi is om te zien, maar ook vele voordelen biedt. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze tips zullen je helpen om succesvol lavendel te kweken.

Kies de juiste locatie

Lavendel heeft een zonnige en goed gedraineerde plek nodig om goed te gedijen. Kies een locatie die de hele dag zon krijgt, met een lichte, zandige bodem. Vermijd natte of schaduwrijke plekken.

Bereid de bodem voor

Lavendel groeit het best in een licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 8,0. Voeg indien nodig kalk toe om de bodem te neutraliseren. Meng ook wat compost of verrijkte tuinaarde door de bodem om de drainage te verbeteren.

Plantafstand en diepte

Plant lavendel op een afstand van 30-45 cm uit elkaar. Graaf een gat dat iets dieper is dan de pot waarin de plant zat en plant de lavendel op dezelfde diepte als in de pot.

Water en bemesting

Lavendel heeft weinig water nodig. Geef de plant alleen water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Gebruik geen kunstmest, maar voeg in het voorjaar wat compost of goed verteerde organische stof toe.

Snoei en onderhoud

Snoei lavendel in het voorjaar voordat nieuwe groei begint. Knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit stimuleert een compacte, goed vertakte groei. Verwijder ook dode of beschadigde takken.

Overwintering

In gebieden met strenge winters kun je lavendel het beste in een pot kweken en naar binnen halen. Plaats de pot op een zonnige, goed geventileerde plek en water spaarzaam.

Oogsten en gebruik

Oogst lavendel tijdens de bloei, bij voorkeur 's ochtends. Hang de takken op een donkere, goed geventileerde plek te drogen. De gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt voor culinaire doeleinden, aromatherapie of decoratie.

Door deze tips op te volgen, kun je prachtige, gezonde lavendel kweken die je jarenlang kunt genieten. Lavendel is niet alleen mooi, maar biedt ook vele praktische toepassingen.

Gerelateerde Berichten