Wanneer en hoe kamerplanten verpotten

Wanneer en hoe kamerplanten verpotten

Kamerplanten zijn prachtige toevoegingen aan ons interieur, maar ze hebben ook regelmatig onderhoud nodig om gezond en vitaal te blijven. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het verpotten van de plant wanneer dat nodig is. Maar wanneer is het precies tijd om een plant over te planten en hoe pak je dat aan? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wanneer is het tijd om te verpotten?

Er zijn een paar duidelijke signalen die aangeven dat het tijd is om een kamerplant over te planten:

 1. Wortels groeien uit de pot: Als je de plant uit de pot haalt en ziet dat de wortels rondom de buitenkant van de aarde groeien, is het tijd om over te planten. De wortels hebben simpelweg te weinig ruimte in de huidige pot.

 2. De plant groeit minder goed: Als je ziet dat de plant minder blad of bloemen produceert dan voorheen, kan dat een teken zijn dat de wortels te weinig ruimte hebben.

 3. De aarde droogt snel op: Als je merkt dat de aarde in de pot sneller opdroogt dan normaal, betekent dit dat de wortels de aarde snel opgebruiken. Ook dan is het tijd om over te planten.

 4. De plant wordt te groot voor de pot: Als de plant duidelijk te groot wordt voor de huidige pot, is het tijd om over te planten naar een grotere pot.

Het is belangrijk om op te letten wanneer je een van deze signalen ziet. Wacht niet te lang met verpotten, want dat kan de plant schade berokkenen.

Hoe pak je het verpotten aan?

Wanneer je besluit dat het tijd is om te verpotten, volg dan deze stappen:

 1. Kies de juiste nieuwe pot: Kies een pot die 2-4 inch (5-10 cm) groter is dan de huidige pot. De nieuwe pot moet ook voorzien zijn van afvoergaten zodat overtollig water kan weglopen.

 2. Bereid de nieuwe pot voor: Vul de nieuwe pot voor ongeveer een derde met verse, voedingsrijke potgrond. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig is.

 3. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot: Klop zachtjes op de onderkant van de oude pot tot de plant loskomt. Wees voorzichtig met de wortels.

 4. Verwijder oude grond: Verwijder voorzichtig oude, uitgeputte grond van de wortels. Knip eventueel dode of beschadigde wortels weg.

 5. Plaats de plant in de nieuwe pot: Zet de plant in het midden van de nieuwe pot en vul rondom op met nieuwe potgrond. Druk de grond lichtjes aan.

 6. Water de plant goed: Geef de plant direct na het verpotten een goede watergift. Laat overtollig water weglopen.

 7. Plaats de plant op een geschikte plek: Zet de plant op een plek met de juiste lichtomstandigheden voor die soort.

Volg deze stappen zorgvuldig op en je kamerplant zal snel herstellen en weer goed gaan groeien in zijn nieuwe pot.

Conclusie

Het verpotten van kamerplanten is een belangrijk onderdeel van hun verzorging. Door op tijd te herkennen wanneer een plant aan een grotere pot toe is en dit zorgvuldig uit te voeren, kan je je planten gezond en vitaal houden. Volg de tips in dit artikel en je kamerplanten zullen er prachtig uitzien!

Gerelateerde Berichten