Hoe je een bakplaat schoon kunt maken van vet en aanslag: nuttige tips voor huisvrouwen

Hoe je een bakplaat schoon kunt maken van vet en aanslag: nuttige tips voor huisvrouwen

Bakplaten kunnen snel vuil worden door vet en aanslag, vooral als je ze regelmatig gebruikt voor het bakken van vlees, groenten of andere gerechten. Het schoonmaken van een vuile bakplaat kan een vervelende klus zijn, maar met de juiste technieken en producten kan het een stuk eenvoudiger worden. In dit artikel geven we je enkele handige tips om je bakplaat weer als nieuw te krijgen.

Waarom is het belangrijk om je bakplaat schoon te houden?

Een schone bakplaat is niet alleen prettiger om mee te werken, maar heeft ook praktische voordelen:

 • Betere bakresultaten: Een vuile bakplaat kan ervoor zorgen dat je gerechten niet goed bruin worden of onregelmatig bakken. Een schone plaat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.
 • Langer gebruik: Als je je bakplaat goed schoonmaakt, gaat deze langer mee. Aangekoekt vet en aanslag kunnen de kwaliteit van de plaat op den duur aantasten.
 • Gezonder koken: Etensresten en aanslag op je bakplaat kunnen bacteriën aantrekken, wat een risico vormt voor je gezondheid. Een schone plaat is hygiënischer.

Stap-voor-stap: hoe reinig je een bakplaat?

Volg deze stappen om je bakplaat grondig schoon te maken:

 1. Laat de bakplaat afkoelen: Wacht tot de plaat helemaal is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Probeer niet om een hete plaat te reinigen, dit is gevaarlijk.

 2. Verwijder los vuil: Gebruik een spatel of schuurspons om los zittend vuil, kruimels en etensresten van de plaat te verwijderen.

 3. Maak een sopje: Meng warm water met een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Dompel een schuurspons of doek in het sopje.

 4. Schrob de plaat: Gebruik de natte spons of doek om de bakplaat grondig te schrobben. Wrijf in cirkelvormige bewegingen over het oppervlak om hardnekkig vuil los te krijgen.

 5. Spoel af: Spoel de bakplaat goed af met schoon water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

 6. Droog de plaat: Droog de bakplaat zorgvuldig af met een schone doek of keukenpapier. Zorg dat er geen vocht achterblijft.

 7. Behandel met olie: Wrijf na het drogen een dun laagje plantaardige olie over het oppervlak. Dit voorkomt dat er opnieuw aanslag ontstaat.

Extra tips voor hardnekkig vuil

Soms is een bakplaat zo vuil dat bovenstaande methode niet voldoende is. Probeer dan deze extra tips:

 • Gebruik bakpoeder: Maak een pasta van bakpoeder en water en laat deze even intrekken voordat je gaat schrobben. Het bakpoeder helpt om hardnekkig vuil los te weken.
 • Probeer azijn: Meng azijn met water in een verhouding van 1:1 en laat de bakplaat even weken in dit mengsel. Azijn is een natuurlijke ontvetter.
 • Gebruik speciale reinigingsmiddelen: Er zijn ook speciale ovenreinigers en bakplaatreinigers te koop. Volg de instructies op de verpakking.
 • Laat weken in heet water: Laat de bakplaat een tijdje weken in heet water. Dit verzacht aangekoekt vet en aanslag.

Conclusie

Met de juiste technieken en producten kun je zelfs de meest vervuilde bakplaat weer als nieuw maken. Neem de tijd om je bakplaat grondig schoon te maken en voorkom dat er opnieuw hardnekkige aanslag ontstaat. Met deze tips geniet je weer lang van je bakplaat!

Gerelateerde Berichten