5 Gezondheidsvoordelen van chilipepers: hoe dit pittige supervoedsel je kan helpen langer te leven

5 Gezondheidsvoordelen van chilipepers: hoe dit pittige supervoedsel je kan helpen langer te leven

We weten dat het lekker is, maar is pittig eten goed voor onze gezondheid? We zullen geen sterke uitspraken doen, maar als je niet van pittig eten houdt, wil je het misschien nog een keer proberen (met een groot glas melk om de sensatie af te koelen!) nadat je de nieuwe smaken hebt leren waarderen. Het is de chilipeper die ervoor zorgt dat pittig eten goed is voor ons immuunsysteem, metabolisme en meer.

Wat zijn hete pepers?

De wereld van de hete pepers is zo groot dat sommige mensen hun leven wijden aan het bestuderen van de ongeveer 50.000 soorten pepers die over de hele wereld verspreid zijn. De geschiedenis van hete pepers gaat terug tot het 8e millennium voor Christus in de regio Bolivia, en het gebruik ervan verspreidde zich snel over Midden- en Zuid-Amerika, dankzij vogels die de zaden van de hete pepers opslokten. Sindsdien zijn chilipepers verankerd geraakt in de culturen van deze regio's als basisingrediënt in veel van de gerechten die we vandaag de dag kennen en waar we van houden.

Hoe en waarom zijn chilipepers zo scherp en gezond?

Als je niet weet wat een hete peper is, is het makkelijk om de fout te maken een bekende groene peper in de winkel te kopen en er vervolgens achter te komen dat je jalapeño-gerechten 's avonds te pittig voor je zijn.

De pittigheid van chilipepers hangt af van de aanwezigheid van capsaïcine in de pepers.

Deze plantaardige stof bindt zich aan receptoren in de hersenen en veroorzaakt een gevoel van pikantheid en hitte. Capsaïcine zit in de zaadjes van chilipepers, dus veel mensen verwijderen deze om de pittigheid van een gerecht te verminderen. Van jalapenos tot habañeros, elke chilipeper heeft zijn eigen niveau van pittigheid, die wordt bepaald op de schaal van Scoville. Bulgaarse pepers hebben een score van nul op deze schaal, terwijl de Carolina Reaper maar liefst 2,3 miljoen Scoville hitte-eenheden (SHU) bevat. Dit betekent dat chilipepers een serieuze specerij zijn die persoonlijkheid en pit aan een gerecht kan toevoegen.

Capsaïcine kan ook helpen bij pijn

Capsaïcine kan ook helpen bij pijn zoals artritis, diabetische neuropathie, psoriasis en andere zenuwpijn, evenals spierpijn. Daarnaast kan capsaïcine helpen bij pijn die niets met deze aandoeningen te maken heeft, zoals spierpijn. Je kunt gehakte pepers echter beter niet op je huid smeren, omdat dit meer pijn kan veroorzaken. Het is beter om producten te gebruiken die capsaïcine als ingrediënt bevatten om de pijn te verzachten.

Spaanse peper is goed voor je gezondheid

Je hoeft geen expert in hete pepers te zijn om te beseffen hoe gezond ze zijn. De meeste soorten hete pepers bevatten capsaïcine en andere voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam. Laten we eens kijken naar een paar belangrijke gezondheidsvoordelen van pittig eten, vooral chilipepers, die een jonger publiek kunnen aanspreken.

  1. Plantaardige verbindingen in chilipepers bestrijden vrije radicalen en ontstekingen. Capsaïcine wordt gevonden in hete pepers, maar ook belangrijk zijn carotenoïden zoals luteïne, capsanthine en zeaxanthine, evenals verschillende flavonoïden zoals quercetine en luteoline. Deze verbindingen zijn antioxidanten, wat betekent dat ze effectief zijn in het voorkomen en verminderen van ontstekingen in het lichaam, en beschermen tegen schadelijke bacteriën en vrije radicalen.
  2. Spaanse peper helpt een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Het bevat vitamine A, een antioxidant die de immuniteit verhoogt en staat bekend om zijn oogbeschermende eigenschappen. Vitamine C heeft ook antioxiderende eigenschappen, verhoogt de immuniteit en geeft de huid een glans.
  3. Hete chilipepers helpen het darmmicrobioom in stand te houden en te verbeteren. Capsaïcine bevordert een optimale spijsvertering en heeft een positief effect op het darmmicrobioom, dat alle lichaamssystemen beïnvloedt. Daarnaast tonen studies aan dat capsaïcine de zuurproductie kan remmen en de alkalische en slijmproductie kan verhogen, wat helpt bij het voorkomen en behandelen van maagzweren. Daarnaast werkt capsaïcine op verschillende manieren bij de behandeling en preventie van vele soorten maagdarmstoornissen.
  4. Spaanse peper heeft het vermogen om de sinussen vrij te maken. Vaak wordt pittig eten geassocieerd met een natte neus, maar dit kan toch een gezondheidsvoordeel zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat intranasaal gebruik van capsaïcine effectief niet-allergische rhinitis, gekenmerkt door benauwdheid en neusuitvloeiing, verlicht.
  5. Spaanse peper heeft een gunstig effect op de stofwisseling en bevordert een gezonde werking. Dit wordt bereikt door de warmteopwekkende capsaïcine, die de stofwisseling versnelt, en door de vernieuwende werking op bruine vetcellen, waardoor hun stofwisselingssnelheid toeneemt. Capsaïcine helpt ook om de insulinegevoeligheid te verhogen, wat belangrijk is voor het voorkomen van diabetes en het metabool syndroom.

Gerelateerde Berichten