Hoe lucht uit radiatoren laten: stapsgewijze instructies

Hoe lucht uit radiatoren laten: stapsgewijze instructies

Als je radiatoren in huis niet goed warm worden, kan dat komen doordat er lucht in de radiatoren zit. Deze lucht moet eruit worden gelaten om ervoor te zorgen dat de radiatoren optimaal functioneren en je huis goed wordt verwarmd. In deze stapsgewijze handleiding leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Benodigdheden

  • Radiatorsleutel of platte schroevendraaier
  • Emmer of doek om eventueel gemorst water op te vangen
  • Handschoenen (optioneel)

Stappen

Stap 1: Identificeer de radiatoren met lucht

Loop door je huis en voel aan de radiatoren. Radiatoren die koud blijven of slechts gedeeltelijk warm worden, hebben waarschijnlijk lucht in zich.

Stap 2: Bereid de radiatoren voor

Zet de verwarming uit en laat de radiatoren afkoelen. Plaats een emmer of doek onder de radiatorklep om eventueel gemorst water op te vangen.

Stap 3: Open de radiatorklep

Gebruik een radiatorsleutel of platte schroevendraaier om de radiatorklep voorzichtig open te draaien. Draai de klep langzaam tegen de klok in totdat je hoort dat de lucht eruit ontsnapt.

Stap 4: Laat de lucht ontsnappen

Laat de lucht rustig ontsnappen. Je hoort een sissend geluid wanneer de lucht eruit komt. Laat de klep open totdat er alleen nog water uit komt.

Stap 5: Sluit de radiatorklep

Draai de radiatorklep weer langzaam met de klok mee totdat deze goed is afgesloten. Zorg ervoor dat je de klep niet te strak aandraait.

Stap 6: Controleer het resultaat

Zet de verwarming weer aan en voel opnieuw aan de radiator. Als de radiator nu goed warm wordt, is de lucht succesvol verwijderd. Herhaal indien nodig de stappen voor andere radiatoren.

Conclusie

Het verwijderen van lucht uit radiatoren is een eenvoudige maar belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je huis goed wordt verwarmd. Door deze stapsgewijze instructies te volgen, kun je zelf de lucht uit je radiatoren laten en zo het verwarmingsrendement verbeteren.

Gerelateerde Berichten