Aubergine Panzanella: recept voor salade met croutons

Aubergine Panzanella: recept voor salade met croutons

Kooktijd: 25 minuten. Totale tijd: 40 minuten. Output: voor 6 porties.

Panzanella is een traditionele Italiaanse salade die bestaat uit blokjes smakelijk geroosterd brood, gekookt op gegrilde broodkruimels. Het brood is gedrenkt in helder citroensap en het sap van cherrytomaatjes. De vlezige aubergines maken deze panzanella hartig genoeg voor het avondeten, terwijl de verse boerenkool hem een frisse knapperigheid geeft.

Maar wat al deze elementen samenbrengt is een strooi van geraspte Manchego kaas en geurige verse dille. Kooktip: dit gerecht kan een uur op kamertemperatuur staan. Het brood wordt zachter naarmate het sap wordt opgenomen, dus als je van meer rauwe sneetjes houdt, is dit het gerecht voor jou.

Ingrediënten:

  • 2 kleine aubergines in de lengte in planken van 2,5 cm dik gesneden
  • 340 g zuurdesem eendagsbrood, in 2,5 cm dikke plakken gesneden
  • 9 eetlepels olijfolie, verdeeld, plus meer voor de grillroosters
  • 1½ theelepel koosjer zout, verdeeld.
  • 3 eetlepels vers citroensap (van 2 citroenen)
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 113 g verse kool (ongeveer 4 kopjes)
  • 2 kopjes gehalveerde cherrytomaatjes
  • ¼ kopje gehakte verse dille
  • 19 g geraspte Manchego kaas (ongeveer ½ kopje)

Hoe te bereiden:

  1. Verwarm een grill voor op middelhoge temperatuur (175 tot 200 °C) en olie het rooster licht in. Bestrijk de aubergines en het brood aan beide kanten met 3 eetlepels olie en zet het brood apart.
    1. Bestrooi de aubergines aan beide kanten met 1 theelepel zout en grill de aubergines, onafgedekt, één keer draaiend, tot ze zacht zijn en er grillstrepen verschijnen, ongeveer 4 minuten per kant. Breng over naar een snijplank en laat volledig afkoelen, ongeveer 15 minuten. Snijd in plakken van 2 cm dik.
  2. Terwijl de aubergines afkoelen, toast je het brood, onafgedekt, één keer draaiend, tot er grillstrepen verschijnen, 3 tot 4 minuten aan elke kant. Doe over op een snijplank en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd in plakjes van 2,5 cm dik.
  3. Klop citroensap, mosterd en ¼ theelepel zout in een kleine kom. Voeg geleidelijk de resterende 6 eetlepels olie toe en blijf kloppen.
  4. Doe de aubergines, het brood, de kool, de tomaten, de dille en de resterende ¼ theelepel zout in een grote kom, voeg de dressing toe en roer om alle ingrediënten gelijkmatig te bedekken. Strooi de kaas erover en serveer.

Gerelateerde Berichten