5 voedingsmiddelen die je beste vrienden zullen zijn in de strijd tegen slechte stemmingen

5 voedingsmiddelen die je beste vrienden zullen zijn in de strijd tegen slechte stemmingen

Een goed humeur is een belangrijk element van een gezond en gelukkig leven. Soms nemen depressie, stress en vermoeidheid echter de overhand en wordt het moeilijker om een uitweg te vinden. Verschillende factoren kunnen onze stemming en emotionele toestand beïnvloeden. Maar zelden denken we aan voeding als een van deze factoren.

Van bepaalde voedingsmiddelen is wetenschappelijk bewezen dat ze de stemming en de algehele gezondheid van het lichaam helpen verbeteren. Vandaag leer je over zeven voedingsmiddelen en voedingsstoffen die niet alleen lekker zijn, maar ook je gemoedstoestand kunnen verbeteren en het risico op depressie kunnen verminderen. We zullen analyseren welke voedingsmiddelen je in je dieet moet opnemen om je gezondheid en humeur te ondersteunen.

1. Koolhydraten

“Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van de stemming. Ondanks de negatieve perceptie erover, kunnen de juiste koolhydraten je humeur juist een boost geven. Als we ons down voelen, grijpen we meestal naar troostvoedsel zoals koolhydraten die gemakkelijk te verteren en op te nemen zijn. Koolhydraten hebben een krachtig effect op serotonine, een chemische stof in de hersenen die emoties en eetlust beïnvloedt en een kalmerend gevoel creëert. “Comfortregels bestaan om vele redenen als het gaat om koolhydraten, zoals volkorenbrood, aardappelen, pasta, etc.,” zegt Bonnie Taub-Dix, auteur van Better Than Sitting on a Diet en Read This Before You Eat: From Label to Table.

Taub-Dix voegt hieraan toe: “Vet en eiwitten doen er lang over om afgebroken te worden in het lichaam, terwijl koolhydraten sneller worden afgebroken. Zo krijg je sneller energie en voel je je alerter.”

2. Pompoenpitten

“Pompoenpitten, ook wel pepitas genoemd, zijn rijk aan magnesium: 60 gram voorziet in de dagelijkse behoefte van het lichaam aan dit belangrijke mineraal. Ongeveer de helft van de wereldbevolking krijgt niet genoeg magnesium binnen en een magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressie,” vertelt Kim Culp, eigenaar van Gut Health Connection in San Francisco.

Volgens een onderzoek uit 2009 onder meer dan 5.700 volwassenen hadden mensen met een lage magnesiuminname symptomen van depressie en angst, terwijl degenen die voldoende magnesium binnenkregen minder vaak deze symptomen hadden. Pompoenpitten zijn dus een goede bron van magnesium, wat essentieel is voor een goed humeur en een goede gezondheid.

3. Groene en zwarte thee

Een minuscuul ritueel zoals een kopje hete thee herstelt niet alleen het evenwicht en plezier, maar heeft ook veel voordelen voor de gezondheid door de inhoud van L-theanine, een aminozuur dat een van de belangrijkste bestanddelen van thee wordt genoemd. Mensen die oud worden, wonen vaak in regio's waar groene en zwarte thee met L-theanine erg populair is. Het effect van het aminozuur op het lichaam is te zien in het verlagen van stress- en angstniveaus en het verbeteren van de stemming in het algemeen, volgens Dr. Poonam Desai, gediplomeerd specialist in leefstijlgeneeskunde en arts voor spoedeisende hulp, die praktiseert als conciërgearts in New York City.

4. Bessen

De antioxidanten in bessen verbeteren de immuniteit, maar hun voordelen voor de gezondheid gaan verder dan dat. Een fytochemische verbinding genaamd quercetine is een ander krachtig actief ingrediënt dat helpt het zenuwstelsel te stabiliseren. Ryan Geiger, MD en eigenaar van Phoenix Vegan Dietitian, wijst erop dat quercetine werkt als een natuurlijk antidepressivum door de niveaus van het enzym MAO te verlagen, de boosdoener die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van depressie. De bessen helpen ook het risico op andere neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, te verminderen.

5. Chia zaden

Chia zaden kunnen een krachtige bron van magnesium zijn voor je gezondheid. De kleine korrels zijn rijk aan omega-3 vetzuren, proteïne, vezels en micronutriënten, en bevatten opmerkelijke hoeveelheden magnesium. Ongeveer 25 procent van de dagelijkse waarde aan magnesium kan worden verkregen door het consumeren van twee eetlepels chiazaden. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk, maar ook bij het doorgeven van signalen tussen de hersenen en het lichaam.

“Een laag magnesiumgehalte wordt vaak geassocieerd met een daling van de stemming, depressie islaboost, dus zorg ervoor dat je chiazaden in je dieet opneemt,” benadrukt Jonna Burdeos, MD.

Gerelateerde Berichten