Verfrissende en lichte zomer orzo pasta

Verfrissende en lichte zomer orzo pasta

Orzo is een onderschat product in de keuken. Ondanks zijn kleine formaat en vorm lijkt het helemaal niet op pasta. Soms laat orzo ons denken dat het een graan of een kauwsoort rijst is, wat helemaal niet zo ongezond is. Maar je moet er niet te veel over nadenken, het is beter om gewoon van de smaak te genieten.

Een van de grootste voordelen van orzo is dat het verschillende vormen kan aannemen, waardoor het een veelzijdig product is in de keuken. In tegenstelling tot andere pastasoorten behoudt orzo zijn vorm en stevigheid, zelfs in soepen, zonder uit elkaar te vallen. Door zijn compactheid is het ook een ideaal ingrediënt voor salades en een geweldige keuze voor toppings - of het nu paprika, tomaat of artisjok is.

Behandel orzo als gewone pasta

Een simpel bordje orzo op smaak gebracht met boter, parmezaan en zout is een traktatie die je moet proberen. Als je meer kaas toevoegt, krijg je een heerlijke nieuwe versie van pasta.

Het is echter beter om orzo in soepen te gebruiken. Door hun kleine vorm behouden ze hun smaak, zelfs ondergedompeld in veel vloeistof, en overweldigen ze je mond niet. Ze zijn een geweldige toevoeging aan elke soep en geven die een zijdezachte smaak. Op dit moment ben ik aan het smachten naar een zomerse avgolemono, een Griekse soep die moeilijk te vinden is op menukaarten in mijn stad. Het is een eenvoudige maar heerlijke kippensoep met de toevoeging van citroen en peterselie die het proberen waard is.

Zomers Avgolemono Recept

Ingrediënten:

  • 4 kopjes kippen- of groentebouillon (ik raad aan kippenbouillon te gebruiken)
  • 1 ei
  • Handje verse peterselie of 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 1/3 kopje citroensap
  • 1/2 kopje orzo
  • Optioneel: 1 ontbeende, huidloze kippendij.
  • Snijd de kippendij in lange dunne repen, maar als de repen langer zijn dan 2 centimeter, snijd ze dan doormidden. Zet apart.

Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook. Voeg de orzo toe en laat sudderen tot de orzo beetgaar is, ongeveer 8 minuten. Proef op smaak.

Terwijl de orzo kookt, klop je het ei en het citroensap los in een andere kom. Als de orzo klaar is, voeg dan langzaam een eetlepel hete bouillon toe aan de eieren en citroen, terwijl je snel klopt. Blijf koken tot er 8 eetlepels bouillon is toegevoegd. Giet er nu een hele eetlepel soep bij (ongeveer een kopje) terwijl je blijft kloppen. Het ei en de citroen zijn nu afgekoeld en klaar om aan de soep toegevoegd te worden.

Terwijl je de soep in de pan roert, voeg je het mengsel van ei en citroen weer toe en laat je het al roerend aan de kook komen. Voeg de kip toe en roer om te voorkomen dat de kip aan elkaar plakt.

Laat de soep sudderen tot de kip gaar is en de soep is ingedikt (ongeveer 6 minuten). Zet het vuur uit, strooi gehakte peterselie over de bovenkant en serveer met zout en peper naar smaak.

Behandel orzo als een zaadje

Ik werd er onlangs aan herinnerd hoe lekker en makkelijk koude orzo-salade te maken is. Orzo zijn kleine, ovale korrels die de basis kunnen zijn voor veel gerechten. Toen ik er stukjes tomaat, feta, ingemaakte rode ui en verse koriander aan toevoegde, was ik verbaasd over hoe eenvoudig maar rijk de smaak van de salade was. Het is mijn favoriete snack geworden die ik de hele dag door met plezier eet.

Koude orzo salade

Ingrediënten:

  • 2 kopjes orzo
  • ½ kopje geraspte feta.
  • 1 grote tomaat, grof gehakt
  • ¼ kopje gehakte zilveruitjes (kan worden vervangen door verse rode uien)
  • 1 bos verse koriander, fijngehakt, inclusief de steeltjes
  • ½ kopje olijfolie
  • ¼ kopje rode wijnazijn
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Kook de orzo gaar in gezouten water, zeef en spoel af met koud water om af te koelen.
  2. Doe de orzo in een grote kom.
  3. Voeg de feta, tomaten, ui en koriander toe en meng goed.
  4. Voeg de olijfolie en azijn toe en meng goed.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer op kamertemperatuur of koel in de koelkast tot het moment van serveren.

Orzo salade kan gemakkelijk tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden, zodat je meerdere dagen van de smaak kunt genieten. Het is een geweldige keuze als tussendoortje op het werk of als lichte lunch bij warm weer. Eet smakelijk!

Gerelateerde Berichten