Tips om erwten langer te bewaren

Tips om erwten langer te bewaren

Waarom je ouders altijd te horen kregen dat ze erwten moesten eten - ze zijn een geweldige bron van vezels, bevorderen de gezondheid van het hart en ondersteunen het immuunsysteem. Maar als je vaak erwten kookt, kan het zijn dat je altijd een grote hoeveelheid overhoudt. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om erwten in de koelkast te bewaren, zodat ze de hele week vers blijven. En als je erwten nog langer wilt bewaren, kun je ze invriezen en heb je het hele jaar door verse erwten op voorraad.

Dus of het nu gaat om eenvoudig gekookte erwten met boter en zout of iets complexers zoals suikergebrande erwten en burratasalade, je kunt hun versheid verlengen met de volgende bewaartips. Lees verder om te leren hoe je erwten op de juiste manier bewaart!

Verse erwten bewaren

Net als elk ander product kun je doperwten het beste direct na de oogst eten. Na verloop van tijd verandert de suiker in erwten namelijk in zetmeel, waardoor ze bruin worden en bederven. De belangrijkste regel om erwten vers te houden is om ze in een geperforeerde plastic zak of bak te doen en ze ongeveer een week in het groentevak van de koelkast te bewaren. Het is belangrijk om een geperforeerde bewaarzak te gebruiken om de lage temperatuur en vochtigheid te garanderen die nodig zijn om de erwten vers te houden.

Gekookte erwten bewaren

Als je overgebleven gekookte erwten hebt, moet je ze op een andere manier bewaren. Je kunt ze het beste in een luchtdichte verpakking bewaren om vocht te voorkomen. Een andere handige tip is om gekookte erwten in een ondiepe bak met deksel te bewaren. Spreid de erwten gelijkmatig uit om vochtophoping te voorkomen. Als je deze twee tips volgt, zijn je gekookte erwten tot een week houdbaar in de koelkast.

Kan ik erwten invriezen?

Het is altijd een goed idee om een zak erwten in de vriezer te hebben voor snelle doordeweekse diners of schoollunches. Als je wat gekookte erwten over hebt die je doordeweeks niet kunt gebruiken, is invriezen een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan.

Spreid de erwten gewoon uit op een bakplaat bedekt met bakpapier en leg ze dan ongeveer een uur in de vriezer. Doe de erwten na het invriezen over in een zak of bak die geschikt is om in te vriezen en bewaar ze tot een jaar. Als je optimaal van erwten wilt genieten, is het aan te raden om bevroren erwten binnen acht maanden te consumeren.

Bevroren erwten kunnen in veel gerechten worden gebruikt, zoals verse lentepasta of gebraad. Het enige wat je hoeft te doen is de bevroren erwten een paar uur op kamertemperatuur te laten ontdooien of ze ongeveer 20 seconden in de magnetron te verwarmen.

Gerelateerde Berichten