Huisvrouwen werd geadviseerd om de matras schoon te maken met wodka

Huisvrouwen werd geadviseerd om de matras schoon te maken met wodka

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw was het een veel gehoord advies voor huisvrouwen om hun matrassen schoon te maken met wodka. Dit advies werd vaak gegeven in vrouwenbladen en huishoudboeken uit die tijd. De reden hiervoor was dat men dacht dat de alcohol in de wodka effectief was in het doden van bacteriën en het verwijderen van vlekken en geurtjes uit de matras.

Waarom wodka?

Wodka werd destijds gezien als een effectief schoonmaakmiddel vanwege de hoge alcoholconcentratie. Men dacht dat de alcohol in de wodka bacteriën en schimmels zou doden, waardoor de matras frisser en schoner zou worden. Bovendien zou de wodka vlekken en geurtjes kunnen verwijderen.

Hoe werd de matras schoongemaakt met wodka?

Het advies was om de volledige matras in te sproeien met wodka. Sommige huisvrouwen verdunden de wodka eerst met water, anderen gebruikten de pure drank. Na het insproeien moest de matras een paar uur rusten, zodat de alcohol goed kon inwerken. Daarna werd de matras afgedept met schone, droge doeken om het overtollige vocht op te nemen.

Effectiviteit van het schoonmaken met wodka

In de praktijk bleek het schoonmaken van matrassen met wodka niet zo effectief als destijds werd gedacht. Hoewel de alcohol in de wodka wel degelijk bacteriën en schimmels kan doden, was de concentratie in de gebruikte hoeveelheden vaak te laag om echt grondige reiniging te bewerkstelligen. Bovendien kon de wodka soms vlekken juist zichtbaarder maken of de matras laten verkleuren.

Moderne inzichten

Tegenwoordig weten we dat er betere manieren zijn om matrassen schoon te maken. Specialistische matrasreinigers, stoomreinigers of een grondig stofzuigen met een speciale matrasopzetstuk zijn effectievere methoden. Ook het regelmatig luchten en keren van de matras draagt bij aan een frisse en hygiënische slaapomgeving.

Conclusie

Het advies om matrassen schoon te maken met wodka was destijds wijdverbreid, maar bleek in de praktijk niet erg effectief. Hoewel de alcohol in de wodka een desinfecterende werking heeft, was de concentratie vaak te laag om echt grondige reiniging te bewerkstelligen. Tegenwoordig zijn er betere methoden beschikbaar om matrassen schoon en fris te houden.

Gerelateerde Berichten