Hoe de koelkast goed te wassen zodat er geen onaangename geur is: Niet alle huisvrouwen weten dit

Hoe de koelkast goed te wassen zodat er geen onaangename geur is: Niet alle huisvrouwen weten dit

De koelkast is een essentieel onderdeel van elke keuken, maar veel mensen weten niet hoe ze deze goed moeten onderhouden. Een slecht onderhouden koelkast kan leiden tot onaangename geuren, schimmel en zelfs voedselvergiftiging. In dit artikel leggen we uit hoe je de koelkast op de juiste manier kunt wassen, zodat je altijd een frisse en schone koelkast hebt.

Waarom is het belangrijk om de koelkast regelmatig te wassen?

Een koelkast is een vochtige en donkere omgeving, wat ideaal is voor de groei van bacteriën en schimmels. Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, kunnen deze zich ophopen en leiden tot onaangename geuren. Bovendien kunnen sommige bacteriën ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe vaak moet je de koelkast wassen?

Experts raden aan om de koelkast ongeveer één keer per maand grondig te wassen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig kleine schoonmaakbeurten uit te voeren, zoals het verwijderen van gemorst voedsel en het schoonmaken van de binnenkant van de deur.

Wat heb je nodig om de koelkast te wassen?

 • Warm water
 • Mild schoonmaakmiddel (zoals afwasmiddel)
 • Schone doeken of sponzen
 • Baking soda (natriumbicarbonaat)
 • Azijn
 • Oude tandenborstel

Stap-voor-stap instructies voor het wassen van de koelkast

 1. Leeg de koelkast: Haal alle voedsel, schappen en lades uit de koelkast. Gooi alle verlopen of beschadigde producten weg.

 2. Verwijder losse onderdelen: Haal de schappen, lades en andere verwijderbare onderdelen uit de koelkast. Was deze apart met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

 3. Maak de binnenkant schoon: Gebruik een mengsel van warm water en mild schoonmaakmiddel om de binnenkant van de koelkast te wassen. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.

 4. Verwijder hardnekkige vlekken: Voor hardnekkige vlekken of geuren kun je een mengsel van baking soda en water gebruiken. Laat het even inwerken voordat je het afwast.

 5. Spoel en droog: Spoel alle oppervlakken goed af met schoon water en droog ze vervolgens met schone doeken of laat ze aan de lucht drogen.

 6. Reinig de deurafdichtingen: Gebruik een mengsel van warm water en azijn om de deurafdichtingen schoon te maken. Deze kunnen snel vuil worden en geuren vasthouden.

 7. Laat de koelkast drogen: Laat de koelkast volledig drogen voordat je hem weer inruimt. Dit voorkomt dat er vocht achterblijft en schimmel kan groeien.

 8. Ruim de koelkast opnieuw in: Plaats alle schappen en lades terug in de koelkast en vul hem opnieuw met voedsel.

Conclusie

Door de koelkast regelmatig grondig te wassen, kun je onaangename geuren en schimmelvorming voorkomen. Volg de bovenstaande stappen en je zult altijd een frisse en schone koelkast hebben. Niet alle huisvrouwen weten dit, maar het is een eenvoudige manier om je keuken fris en gezond te houden.

Gerelateerde Berichten